Događanja 2016.godina

Siječanj

- izrađena nova web stranica

- 01.01.2016 započeli smo s aktivnostima u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ u partnerstvu sa Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu Zagreb i CZSS Vrbovec – pomoć djeci i mladima iz udomiteljskih obitelji u boljem i lakšem školovanju, postizanju višeg stupnja obrazovanja, lakšem i boljem zapošljavanju, rješavanju stambenog problema kao i socijalnoj uključenosti djece i mladih iz udomiteljskih obitelji, psihološka pomoć udomiteljima kao i djeci i mladima iz udomiteljskih obitelji od strane stručnih osoba te promocija udomiteljstva u velikogoričkom kraju.

- inicijalni sastanak s dionicima u lokalnoj zajednici održan je još 10. prosinca 2015. u Velikoj Gorici, točnije u knjižnici PŠ Novo Čiče zahvaljujući podršci i razumijevanju ravnatelja škole Krešimira Matašina. Sastanku su prisustvovali uz predstavnice RCT-a i Udruge udomitelja „Toplo srce“ predstavnici OŠ Vukovina Kristina Vujnović, psiholog i Damir Bedić, prof. i predsjednik Školskog odbora OŠ Vukovina, predstavnice CZSS Velika Gorica Marija Žirović, ravnateljica i Lidija Čivrak, psiholog, predstavnica CZSS Vrbovec Marijana Dumančić, ravnateljica, predstavnik Općine Orle Ivan Bucina, predstavnici Grada Velike Gorice Zvonko Kunić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti i Dragica Medo Princip.

- kroz prijašnji projekt je detektirano da udomitelji djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi nemaju dostupnu i odgovarajuću podršku. Ovakva podrška potrebna je svim udomiteljima a posebno udomiteljima koji skrbe o djeci koja u udomiteljske obitelji dolaze s teškoćama u razvoju, učenju i ponašanju.

- dokazano je da je udomiteljstvo najprimjereniji oblik alternativne skrbi za djecu koja moraju biti izdvojena iz vlastitih obitelji ili je nemaju, ali je sigurno da udomiteljskim obiteljima u skrbi za ovu ranjivu skupinu djece treba osigurati podršku na svim razinama pa i u lokalnim zajednicama.

- u ovom projektu želi se potaknuti suradnja i umrežavanje relevantnih dionika u lokalnim zajednicama – jedinica lokalne samouprave, obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi, organizacija civilnog društva te poslovnog sektora u cilju podrške udomiteljima i udomljenoj djeci koji u toj zajednici žive, rade i obrazuju se.

- 09.01. i 10.01.2016. održana je u sklopu projekta „Osnaživanje udomiteljskih udruga“ edukacija na temu „Socijalno poduzetništvo“u Ivancu. Na dvodnevnoj edukaciji sudjelovali su članovi udruge Helena, Ivan, Nataša i Dubravko. Vratili su se s puno novih i zanimljivih ideja.

- u Ivancu je održan sastanak projektnog tima u sklopu projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“.

- 13.01.2016. održan je inicijalni sastanak u Vrbovcu u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ kojem je prisustvovala predsjednica Udruge udomitelja „Toplo srce“ .

- 14.01.2016. održan je sastanak u prostorijama RCT-a u Zagrebu na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti i smjernice u projektu „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“.

- 20.01.2016. proveli smo promociju udomiteljstva djece. City radio je i ovom prilikom surađivao s našom udrugom te našao mjesta u svojem programu za našu promociju pod nazivom „ Zašto i kako postati udomitelj“ . Gost u emisiji „Središnjica“ bila je predsjednica udruge Helena Brašić koja je slušateljima približila pojam udomiteljstva kao i način kako zainteresirani mogu postati udomitelji i kome se obratiti za sve informacije.

„Zašto i kako postati udomitelj djece“ – City radio- 24.01.2016. članovi udruge održali su sastanak na kojem je glavna točka dnevnog reda bio dogovor oko organizacije 9. Nacionalnog susreta udomiteljskih obitelji koji će se održati 10.09.2016. godine na našem poznatom izletištu „Ključić brdu“. Svi su dobili zadatke i izrazili svoje ideje kako kvalitetno organizirati susret i na najljepši način dočekati i ugostiti brojne udomiteljske obitelji iz cijele RH.

- 26.01.2016. održana je radionica u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ kojeg provodimo u partnerstvu s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba. Radionica se provodila u OŠ Novo Čiče. Odazvali su se brojni učitelji i psihologinja škole. Ispred RCT –a je radionicu vodila Sandra Šipka uz asistenciju suradnice Adriane i uz prisustvo predsjednice Udruge udomitelja „Toplo srce“ Velika Gorica.

- zaključak prve radionice s učiteljima je da su i učitelji i stručna služba škole nedovoljno upoznati s problemima udomljene djece kao i problemima s kojima se nose udomiteljske obitelji te da se zajedničkim trudom i suradnjom učitelja i udomitelja može puno postići u radu s udomljenom djecom i pomoći im u ostvarivanju boljih rezultata u školi.

- 27.01.2016. održana je radionica u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ kojeg provodimo u partnerstvu s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba. Ova radionica je održana u OŠ Vukovina i zahvaljujući lijepoj suradnji s v.d. ravnateljem gosp. D. Bedićem okupio se velik broj zainteresiranih učitelja. Radionicu je vodila psihologinja Sandra Šipka uz prisustvo predsjednice udruge H. Brašić.

- Učitelji su pokazali veliko zanimanje za probleme udomljene djece kao i biološke djece iz udomiteljskih obitelji.

- 28.01.2016. prisustvovali smo 1. Konferenciji za javnost EU projekta EDU VG PP PLUS održanoj u Vječnici Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici.

Veljača

- održan je redoviti mjesečni sastanak članova udruge.

- 04.02.2016. održana je redovita mjesečna edukacija udomitelja u Centru za socijalnu skrb Velika Gorica.

- 10.02.2016. proveli smo promociju udomiteljstva za starije osobe u emisiji „Središnjica“ na City radiu. Predsjednica udruge je kroz razgovor s voditeljicom emisije S. Majstorović upoznala slušateljstvo s udomiteljstvom odraslih osoba kao i udomiteljstvom osoba s psihičim i zdravstvenim poteškoćama te na koji način zainteresirani mogu postati udomitelji i gdje se obratiti sa svim pitanjima i nejasnoćama.

„Zašto i kako postati udomitelj starijih i bolesnih osoba“ –City radio- 13.02.2016. u prostoriji udruge održana je radionica pod nazivom „Održavanje mentalnog zdravlja i ravnoteže u obitelji“ pod stručnim vodstvom psihologinje Marijane Mačković iz Centra za socijalnu skrb Sisak. Okupljeni udomitelji su uz opuštanje i smijeh naučili kako mogu sami sebi pomoći i opustiti se te ne misliti na probleme svakodnevnice. Ovu radionicu je organizirao Centar Sirius s kojima nas veže kvalitetna duža suradnja kroz dosadašnje projekte.

- za vrijeme mentalnog opuštanja udomitelja djeca iz udomiteljskih obitelji imala su edukativnu radionicu pod nazivom „Tužni i bolni trenutci i gubici“ pod stručnim vodstvom Sanje Bijelić, psihologinje i dječjeg terapeuta iz Centra Sirius.

- 15.02.2016. prisustvovali smo edukaciji pod nazivom „Kako pristupiti djetetu s intelektualnim teškoćama i teškoćama u učenju te koje su njegove mogućnosti“ u sklopu projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ kojeg provodimo u partnerstvu s Udrugom udomitelja „Nada“ iz Ivanca. Edukacija je održana u Ivancu, a prisustvovali su joj Ivan, Helena, Mirjana, Nataša, Dubravko i još jedan Ivan.

- edukaciju na temu „Kako pristupiti djetetu s intelektualnim teškoćama i s teškoćama u učenju te koje su njegove mogućnosti" održao je mr. Zlatko Bukvić, prof.reh., stručni djelatnik Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar".

- 16.02.2016. u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ kojeg provodimo u partnerstvu s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba održana je edukacija „Individualno planiranje skrbi za djecu u udomiteljskim obiteljima“. Edukacija je organizirana za udomitelje i socijalne radnike te psihologe iz Centra za socijalnu skrb Velika Gorica i Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

- u prvom djelu edukacije održane su interaktivna predavanja i radionice na temu „Suvremeni koncept individualnog planiranja skrbi za udomljenu djecu“ te „Značaj procjenjivanja stanja i potreba djeteta i udomitelja za planiranje i provedbu intervencija“ kao i „Uključivanje djece i drugih dionika u individualno planiranje“.

- edukaciju je pripremila i provela prof.dr.sc. Branka Sladović Franz.

- zahvalni smo ravnatelju Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, gosp. Zvonku Kataliniću koji nam je ustupio prostor za održavanje edukacije.

- 20.02.2016. „Klub mladih“ naše udruge održao je sastanak i dogovor kako će obilježiti Dan ružičastih majica koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači.

- 22.02.2016. konačno smo se susreli i upoznali sa volonterkama studenticama socijalnog rada koje će se družiti i provoditi slobodno vrijeme s našim udomljenim klincima u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ kojeg provodimo u partnerstvu s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba.

- našim klincima i nama jako su se svidjele Maja, Petra, Ivana i Ana-Marija koje će kroz rad s našom djecom provoditi svoju redovitu praksu na fakultetu a djeci će ujedno pružiti podršku i dati motivaciju za daljnji uspjeh u životu. Upoznavanje i opuštanje kroz igru, smijeh i šalu provele su Sandra i Adriana iz RCT –a.

- 24.02.2016. „Klub mladih“ naše udruge obilježio je Dan ružičastih majica poznatiji kao Pink shirt day uz djeljenje letaka našim sugrađanima. Mladi žele upozoriti sugrađane na međuvršnjačko nasilje koje sve više uzima maha među djecom i mladima.

- 27.02.2016. okupili su se članovi „Kluba mladih“ uz mlađu djecu iz udomiteljskih obitelji u prostorijama Stare škole u Kučama te su zajednički proveli poslijepodne u društvenim igrama, odbojci, badmintonu i nogometu. Uz puno smijeha, šale, sokova i grickalica vrijeme im je jako brzo prošlo i bili su razočarani kada je došlo vrijeme za rastanak.

Ožujak

- 01.03.2016. u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ kojeg provodimo u partnerstvu s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba održana je edukacija „Individualno planiranje skrbi za djecu u udomiteljskim obiteljima“. Edukacija je organizirana za udomitelje i socijalne radnike te psihologe iz Centra za socijalnu skrb Velika Gorica i Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

- u drugom djelu edukacije održane su interaktivna predavanja i radionice na temu „Specifična područja planiranja“, „Planiranje ciljeva, ishoda i aktivnosti provedbe individualnog plana skrbi“ te „Praćenje i evaluacija individualnog plana skrbi“.

- edukaciju je pripremila i provela prof.dr.sc. Branka Sladović Franz.

- zahvalni smo ravnatelju Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, gosp. Zvonku Kataliniću koji nam je ustupio prostor za održavanje edukacije.

- zaključak nakon provedenih edukacija je da u našem sustavu još uvijek ne funkcionira izrada individualnog plana skrbi za udomljenu djecu i da se hitno treba poduzeti potrebne korake u provedbi istog jer bi takav individualni plan skrbi za udomljeno dijete u praksi koristio udomljenom djetetu, udomitelju i stručnim službama koje prate skrb za dijete u udomiteljskoj obitelji.

„Edukacija o individualnom planiranju skrbi za dijete u udomiteljskoj obitelji“ – RCT Zagreb- 04.03.2016. održan je sastanak predstavnika udruga udomitelja okupljenih u Forumu zaa kvalitetno udomiteljstvo djece s predstavnicima Ministarstva socijalne politike i mladih u prostorijama MSPM u zagrebu. Sastanku je prisustvovala predsjednica naše udruge koja je ujedno i dopredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

- iako nas je na sastanak pozvala ministrica socijalne politike i mladih, gđa Bernardica Juretić ostali smo malo razočarani jer ministrica nije mogla zbog sastanka Vlade RH prisustvovati našem sastanku.

- od sastanka smo puno očekivali ali nam predstavnice MSPM nisu mogle ništa novoga obećati. Naši prijedlozi su profesionalizacija udomiteljstva te povećanje naknada i opskrbnina a na MSPM je da nađe način kako i na koji način će takve stvari realizirati.

- 06.03.2016. - održali smo redoviti mjesečni sastanak članova udruge na kojem smo dogovorili termin za održavanje grupe podrške koju će voditi Dragana Knezić, psihologinja i racionalno-emotivno bihevioralna terapeutkinja a u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ kojeg provodimo u partnerstvu s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba. Za sudjelovanje u grupi podrške prijavilo se 8 udomiteljskih obitelji.

- na sastanku su dogovorene daljnje aktivnosti udruge te radionice i datumi koje ćemo obilježiti.

- djeca iz naših udomiteljskih obitelji i dalje vrijedno uče i savladavaju školsko gradivo uz pomoć asistentice u učenju profesorice Dijane Kos. Ocjene se bitno popravljaju. Svakodnevna pomoć u učenju je dio projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ kojeg provodimo u partnerstvu s Udrugom udomitelja „Nada“ iz Ivanca a financiran je od strane MSPM.

- 17.03.2016. održan je radni sastanak projektog tima u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ kojeg provodimo u partnerstvu s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba. Sastanku su prisustvovale i volonterke – studentice socijalnog rada koje redovitu praksu provode u radu s udomljenom djecom iz naših udomiteljskih obitelji.

- 19.03.2016. provedena je grupa podrške kojoj su prisutvovali članovi 8 udomiteljskih obitelji. Grupu podrške vodi Dragana Knezić, psihologinja i racionalno-emotivno bihevioralna terapeutkinja. Prisutni udomitelji oduševljeni su grupom podrške i nestrpljivo čekaju iduće druženje i razgovor.

- 21.03.2016. održane su dvije radionice u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“. Prva radionica je održana s učiteljima u OŠ Vukovina, a odmah nakon male pauze je održana radionica u OŠ Novo Čiče. Tema radionice je bila motivacija udomljene djece za bolji uspjeh i napredak u daljnjem životu.Radionicu je provodila Sandra Šipka iz RCT-a.

- učitelji su oduševljeno sudjelovali i surađivali na radionici i uložili puno truda u izradu plakata o motivaciji djece. Uz Sandru i Adrianu radionici je prisustvovala i predsjednica naše udruge.

- 23.03.2016. naša udruga je kao član Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece pozvana na predstavljanje suradnje UNICEF - a i Elektroluxa, tvrtke koja će prodajom malih kućanskih aparata podržati UNICEF - ov program „Svako dijete treba obitelj“ te podržati udomiteljske obitelji,edukacije i opremu za udomitelje, povećanje broja kvalitetnih udomitelja te razvoj udomiteljstva.

- našu udrugu predstavljala je predsjednica udruge koja je približila javnosti lijepe strane udomiteljstva kao i probleme koji prate udomitelje u prilogu RTL televizije.

„Elektrolux i UNICEF“„Elektrolux i UNICEF“ - UNICEF„Elektrolux i UNICEF“ - facebook- 24.03.2016. održali smo kreativnu radionicu uskršnjih ukrasa.Naše udomiteljske obitelji bile su vrlo aktivne i za 3 sata ukrasili su jako puno jaja od stiropora, ispuhanih jaja....pobojali su ih i ukrasili crtežima. Dio jaja je ukrašen decoupage tehnikom a dio jaja je bojan temperama te iscrtavan. Uredili smo grančice, pobojali i ukrasili mašnicama i jajima. Naša Mirjana vrijedno je izrezivala kartonske kokoši i ljepila djelove od kolaž papira. Djeca su uživala u izrezivanju čestitki te ukrašavanju istih.

- 26.03.2016. promovirali smo udomiteljstvo uz djeljenje uskrsnih ukrasa našim sugrađanima te djeljenje promotivnih letaka o udomiteljstvu. Naši sugrađani pokazali su veliko zanimanje za naše radove kao i za udomiteljstvo djece i starijih osoba.

SRETAN USKRS !!!!Travanj

- održan je redoviti sastanak članova udruge.

- dogovorene su daljnje aktivnosti udruge prema godišnjem planu rada.

- pomoć u učenju djeci iz udomiteljskih obitelji u sklopu projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ redovito se svakodnevno odvija uz pomoć naše asistentice u učenju profesorice Dijane Kos.

- djeca su odlično prihvatila takav način rada i učenja te su dosadašnji rezultati vrlo zadovoljavajući. Ocjene u školi kao i radne navike djece su bitno poboljšane. Udomitelji djece koja sudjeluju u projektu jako su zadovoljni jer im je takav pristup učenju i radu s djecom bitno promjenio svakodnevnicu.

- 21.04.2016. sudjelovali smo na edukaciji „Kako pripremiti dijete na novu školsku okolinu“ organiziranoj u sklopu projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ kojeg provodimo u partnerstvu s Udrugom udomitelja „Nada“ iz Ivanca. Edukaciju je održala psihologinja iz Centra za socijalnu skrb Ivanec a cijela edukacija je održana u Ivancu.

- 23.04.2016. željno smo dočekali našu grupu podrške i našu Draganu koja nam olakšava pristup i razmišljanje o životu te na koji način se i mi sami moramo promjeniti i prilagoditi okolini te promjeniti svoja očekivanja.

- kroz konkretne primjere koje smo iznosili redom naučili smo kako kontrolirati svoje osjećaje i postupke. Željno iščekujemo iduću grupu podrške u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“.

- u čekanju rezultata natječaja Grada Velike Gorice na koji smo predali projekte ne stajemo u našem radu i planiranju. Planovi za 9. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji koji će se održati na Ključić brdu i dalje se razvijaju, osmišljamo program susreta i nadamo se obećanoj financijskoj pomoći Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije na čije natječaje za udruge smo predali naše projekte. U pripremi su dopisi za traženje sponzorstva i donacija koji bi uljepšali cijeli susret.

- započeli smo planiranje i dogovaranje Godišnje izvještajne skupštine udruge koja će se održati 04.06.2016.godine.

- djeca iz naših udomiteljskih obitelji i dalje vrijedno uče i popravljaju svoje ocjene u školi da što bolje i lakše završe školsku godinu. Neke naše klince očekuju upisi u srednju školu, neke očekuju upisi na fakultet a neki već sada traže posao.

Svibanj

- 07.05.2016. članice naše udruge sudjelovale su u emisiji City radia „Djeca bez granica“. Naša predsjednica udruge i njezina biološka kćer Lucija gostovale su kod Marije Vrbanus i približile slušateljstvu život svoje udomiteljske obitelji, svakodnevnicu roditelja i djece, povezanost djece u udomiteljskoj obitelji kao i slaganje i neslaganje unutar obitelji. Kroz razgovor s voditeljicom približile su javnosti udomiteljstvo i kako se cijela obitelj mjenja kroz udomiteljstvo te što udomiteljstvo donosi mladoj osobi koja odrasta u udomiteljskoj obitelji.

„Djeca bez granica“ – Helena i Lucija Brašić – City radio- 09.05.2016. predstavnici udruge otputovali su u Rijeku na poziv Udruge udomitelja „Damdom“ Primorsko – goranske županije na javnu tribinu koja se održavala u gradu Kastvu. Predsjednica Udruge udomitelja „Damdom“ gđa Claudia Juranić Klarić lijepo je dočekala naše predstavnike i ugostila u svom domu u Matuljima. Matulji su dio grada Rijeke koji ima vrlo razvijeno udomiteljstvo i veliku podršku lokalne zajednice. PGŽ je razvila sustavnu pomoć udomiteljima i udomljenoj djeci kroz podršku u Centru „Izvor“ u Selcu. Transformirani Dječji dom „Izvor“ Selce i njihov ravnatelj Nikica Sečen nesebično pomažu Udruzi udomitelja „Damdom“ u organizaciji tribina, okruglih stolova kao i u organizaciji supervizija.

- na javnoj tribini su naši predstavnici prenjeli svoja iskustva te upoznali prisutne goste sa radom naše udruge. Odaziv zainteresiranih je bio zadovoljavajući.

- putem do Rijeke predsjednica udruge Helena Brašić imala je pune ruke posla. Zatrpali su je telefonski pozivi novinara koji su željeli snimiti priloge o udomiteljskim obiteljima s našeg velikogoričkog područja. Uspjela je sve organizirati te su snimljeni prilozi za HRT, RTL i Novu TV. Prilozi su snimani kod obitelji Mare i Ivana Bucine te razgovor s Natašom Kralj. Povod snimanju priloga i tolikom zanimanju medija je tiskovna konferencija ministrice B. Juretić iz Ministarstva socijalne politike i mladih vezano uz Plan razvoja udomiteljstva za djecu.

- bravo za naše udomitelje koji su pristali javno podijeliti svoju ljubav i brigu s javnošću.

„Plan razvoja udomiteljstva za djecu“„Plan razvoja udomiteljstva za djecu“ vijesti - HRT 1„Plan razvoja udomiteljstva za djecu“ vijesti - RTL- 11.05.2016. pozvani smo na gostovanje u emisiju „Mreža na 1.“ Na Hrvatskom radiu. Uz našu predsjedicu Helenu Brašić gost je bila i gđa Ana Butković iz Ministarstva socijalne politike i mladih i telefonski gđa Marina Hoblaj, udomiteljica iz Murskog Središća i predsjednica Udruge udomitelja djece Međimurja. Tema je bila Plan razvoja udomiteljstva za djecu te na koji način poboljšati udomiteljstvo u RH. Naša predsjednica je naglasila potrebu za profesionalizacijom udomiteljstva kao i potrebu za povećanjem naknada udomiteljima i opskrbnina za štićenike.

„Plan razvoja udomiteljstva za djecu“ – Mreža na 1.- 15.05.2016. obilježili smo Međunarodni Dan obitelji. Nije nam smetalo ružno vrijeme u našem druženju s građanima. Od 10,00 sati smo na tri lokacije u našem gradu dijelili našim sugrađanima ručno izrađena srca koja su djeca iz udomiteljskih obitelji izradila zajedno sa svojim udomiteljima na kreativnim radionicama. Uz srca smo našim sugrađanima djelili letke o udomiteljstvu te ih upoznali s udomiteljstvom.

SRETAN DAN OBITELJI !!!!Članovi Udruge ‘Toplo srce’ dijelili svoja srca građanima


Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji


Međunarodni dan obitelji- 21.05.2016. održali smo našu grupu podrške u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“. Podijelili smo naše probleme i nedoumice s našom voditeljicom Draganom Knezić. I nakon ove održane grupe podrške zaključili smo da nam je puno lakše nositi se sa svakodnevnim problemima koji nas muče. Opet smo naučili neke nove fore kako olakšati svoje nedoumice, strahove i probleme i kako se lakše nositi s istima.

- 30.05.2016. prisustvovali smo sastanku s dogradonačelnikom grada Velike Gorice, gospodinom Ervinom Kolarcem. Tema sastanka opet je bio naš 9. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji kojeg organizira naša udruga kao član Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece u rujnu ove godine. Grad nam obećaje pomoć te se veselimo uspješnom organiziranju susreta.

Lipanj

- 02.06.2016. održana je redovita mjesečna edukacija u CZSS Velika Gorica. Edukaciju nam je održala naša psihologinja Lidija Čivrak.

- 04.06.2016. održali smo redovitu izvještajnu skupštinu udruge. Malo smo promjenili tradiciju i skupštinu održali u vrtu Stare škole u Kučama. Imali smo sreće te smo službeni dio kao i večeru uspjeli održati bez kiše. Tek nas je nakon večere kiša potjerala u naše prostorije u Staroj školi. Zahvalni smo našim gostima – Mjesnom odboru Kuče, Udruzi žena Kuče, Udruzi umirovljenika Kuče, DVD-u Kuče, HPD-u Kučani, UVDR Velika Gorica te CZSS Velika Gorica na podršci i potpori u našem radu kao i našim članovima koji su uvijek u svim našim akcijama.

- 06.06.2016. naša djeca iz udomiteljskih obitelji i dalje uče te uspješno privode kraju i ovu školsku godinu. Neki se pripremaju za završetak osnovne škole i upise u srednju školu, neki se pripremaju za maturu i upise na fakultete a neki se pripremaju za traženje posla...

- 10.06.2016. konačno je završena još jedna školska godina...neki s jako dobrim rezultatima, neki s malo manje dobrim rezultatima...ali svi su završili ovu školsku godinu!!!

Bravo, klinci, ČESTITAMO!!!!- naš projekt „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ ide dalje, nastavljamo s ljetnim radionicama i druženjima....

- 24.06.2016. održali smo radionicu s djecom iz udomiteljskih obitelji. Tema radionice je bila prijateljstvo. Djeca iz udomiteljskih obitelji su kroz razgovor i šalu s našom asistenticom u učenju, profesoricom Dijanom Kos, popularnije zvanom Učiteljka, izražavala svoja razmišljanja što je prijateljstvo te su na kraju to sve i nacrtali.

- 27.06.2016. održana je radionica s učiteljima u OŠ Vukovina u sklopu projekta „Care @net-mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“. Tema radionice bile su PREDRASUDE. Učitelji su aktivno i zainteresirano sudjelovali u radionici, osmislili igrokaze i viceve na temu predrasuda i vrlo aktivno se uključili u radionicu koju su vodile Sandra i Adrijana iz RCT-a uz pomoć i podršku predsjednice Udruge udomitelja „Toplo srce“ Helene Brašić. .

- 30.06.2016. održana je radionica s učiteljima, psihologom i pedagogom u OŠ Novo Čiče u sklopu projekta „Care @net-mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“. Tema radionice bile su PREDRASUDE. Učitelji i stručna služba škole bili su vrlo predani i zainteresirani za temu, o predrasudama su vrlo jasno iznosili svoja razmišljanja te o istom napravili vrlo maštovite plakate. Radionicu su vodile Sandra i Adrijana iz RCT-a uz pomoć i podršku predsjednice Udruge udomitelja „Toplo srce“ Helene Brašić.

- isti dan održana je u poslijepodnevnim satima radionica s djecom iz udomiteljskih obitelji na temu uspjeha u školi, daljnjeg školovanja, upisa u srednje škole, načina prijave u srednju školu...Djeca su bila vrlo aktivna na radionici koju je vodila asistentica u učenju, profesorica Dijana Kos. Prijave u srednje škole su predane, rezultati se prate i naše nove srednjoškolke su zadovoljne.

Srpanj

- 02.07. 2016. održali smo našu grupu podrške u sklopu projekta "Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci". Naše probleme i nedoumice podijelili smo s našom voditeljicom Draganom Knezić. I nakon ove održane grupe podrške zaključili smo da nam je puno lakše nositi se sa svakodnevnim problemima koji nas muče. Opet smo naučili još neke nove fore kako olakšati svoje nedoumice, strahove i probleme i kako se lakše nositi s istima. Naučili smo kako i na koji način pomoći i našoj djeci koja se također susreću s velikim problemima i nedoumicama.

- 09.07.2016. održana je ljetna radionica u sklopu projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ sa našom djecom iz udomiteljskih obitelji. Naša učiteljka Dijana održala je 1. radionicu pod nazivom „Tolerancija“. Djeca su oduševljeno sudjelovala u radionici.

- 15.07.2016. održana je druga ljetna radionica u sklopu projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ sa našom djecom iz udomiteljskih obitelji. Naše radionice postale su ugodno druženje s učiteljicom Dijanom kao i mogućnost za iskazivanje misli i osjećaja naše djece koja kroz ovakve radionice uvijek nauče nešto novo.

- 23.07.2016. održali smo još jednu ljetnu radionicu pod nazivom „Kako i na koji način zaštiti prirodu“. Već sam naziv radionice objašnjava tko je vodio radionicu – naša predsjednica Kluba mladih Lucija Brašić koja je sa stajališta ekološkog tehničara djeci približila pojam ekologije i zaštite okoliša. Naša učiteljica Dijana je na zasluženom godišnjem odmoru.

- 30.07.2016. je predsjednica Kluba mladih naše udruge, Lucija Brašić održala još jednu radionicu s djecom iz naših udomiteljskih obitelji. Radionica pod nazivom „Zdrava prehrana i važnost kretanja“djecu je oduševila jer su je provodili šetnji prirodom a završili dogovorom za iduću sličnu radionicu u kolovozu.

Kolovoz

- 03.08.2016. nastavili smo s ljetnim radionicama u sklopu projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ sa našom djecom iz udomiteljskih obitelji. Naša učiteljica Dijana je još na godišnjem odmoru pa je vođenje radionica preuzela naša Lucija, predsjednica Kluba mladih naše udruge. Ova radionica pod nazivom „Vježbajmo zajedno“ održana je na sveopće oduševljenje u prirodi a mi odrasli nismo ni pokušavali pratiti dječji ritam vježbanja.

- 12.08.2016. na red je opet došla „Zaštita okoliša od zagađenja“ – ljetna radionica koju je vodila naša Lucija i djeci iz udomiteljskih obitelji pojačala svijest o zaštiti prirode kao i važnost očuvanja prirode od zagađenja.

- 18.08.2016. predsjednica naše udruge gostovala je u emisiji „Novi dan“ na N1 televiziji. U emisiji je kroz razgovor s voditeljicom pokušala približiti javnosti pojam udomiteljstva djece i kako izgleda svakodnevni život udomiteljske obitelji te s kojim se problemima udomitelji susreću. U razgovor su se s pitanjima uključile i voditeljice iz studija Sarajevo i Beograd te je povučena usporedba s udomiteljstvom u BIH i Srbiji.- 19.08.2016. održali smo ljetnu radionicu u sklopu projekta „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ sa našom djecom iz udomiteljskih obitelji. Polako se bliži početak nove školske godine pa smo i teme radionica malo pokušali približiti školskim problemima... Lucija Brašić pokušala je djeci prenijeti svoja iskustva iz školskih dana kroz radionicu pod nazivom „Kako lakše i bolje učiti“...Djeca su bila zadovoljna ali su naglasili da su im ipak ljepše radionice s temama zaštite okoliša i vježbanja...

- 26.08.2016. vratila se naša učiteljka Dijana i odmah održala radionicu „Povratak u školske klupe“. Djeca iz udomiteljskih obitelji jako su se razveselila Dijaninom povratku s godišnjeg odmora kao i ovoj radionici jer se vesele početku škole i susretu sa školskim društvom...

- 29.08.2016. predsjednica udruge gostovala je u emisiji „Svakodnevnica“ na Jabuka TV. Tijekom emisije je kroz razgovor s voditeljicom pokušala približiti javnosti udomiteljstvo djece i starijih osoba te najavila 9. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji koji će se održati u Velikoj Gorici na izletištu Ključić brdo 10.09.2016. godine.

- 31.08.2016. uputili smo se u Zagreb. U sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ zamislili smo posjet ZOO vrtu i Muzeju iluzija. Najhrabriji su i ovaj put bili Dubravko, Nataša, Dragica i Helena koji su se upustili u avanturu s 16 djece...i preživjeli!

Zoološki vrt uvijek ispuni očekivanja i premda je u tijeku preuređivanje i djeca i odrasli su uživali...uz puno šale i smijeha obišli smo i vidjeli sve što se moglo vidjeti. Nakon razgledavanja Zoološkog umorni smo krenuli u centar grada Zagreba posjetiti Muzej iluzija. U Muzeju iluzija smo se stvarno nasmijali do suza, djeca su uživala u iluzijama i svemu nestvarnom. Na kraju našeg izleta obećali smo djeci ponovni posjet Zoološkom vrtu nakon uređenja kao i posjet Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Rujan
- 02.09.2016. održali smo kreativnu radionicu na kojoj smo zajedno s našom djecom osmislili akreditacije za naš 9. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji i pripremili ih za tisak.

- 07.09.2016. predsjednica naše udruge gostovala je u programu City radia te u razgovoru s voditeljicom upoznala slušateljstvo s udomiteljstvom i najavila 9. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji koji će se održati 10.09.2016. na Ključić brdo u organizaciji Udruge udomitelja „Toplo srce“.

- isti dan smo u poslijepodnevnim satima održali kreativnu radionicu na kojoj smo dovršili akreditacije za naš susret udomiteljskih obitelji.

- 10.09.2016. nakon puno priprema i nekoliko mjeseci dogovaranja i osmišljanja održan je naš 9. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji u Velikoj Gorici, na izletištu Ključić brdo.

- oko 9 sati počele su se okupljati udomiteljske obitelji iz 11 hrvatskih županija. Ove godine okupio se rekordan broj - čak 439 sudionika. Nakon pozdravnog govora predsjednice Udruge udomitelja „Toplo srce“ Velika Gorica i predsjednice Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece okupljenim sudionicima obratio se i dogradonačelnik Velike Gorice. Livada na Izletištu Ključić brdo postala je malo pretijesna za sve prisutne...uz puno pjesme i plesa uz „Band Slatki snovi“ i našu velikogoričanku Ivanu Banfić, kreativne radionice, badminton, nogomet, rukomet, odbojku, razmjenu iskustava i druženje dan je brzo prolazio.

- održali smo i radni dio 9. Nacionalnog susreta udomiteljskih obiteljin- Okrugli stol na temu „Profesionalizacija udomiteljstva i promicanje kvalitetnog udomiteljstva“ uz sudjelovanje predstavnika udruga članica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece – „Toplo srce“, „Nada“, „Damdom“, „Zipka“, „Osmijeh djeteta“, „Zagrljaj“, „Udruga udomitelja Međimurja“, „Osmijeh“, „Skrb“, predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih, predstavnice Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, predstavnica UNICEF-a, predstavnika Grada Velike Gorice (ujedno i izaslanik gradonačelnika grada Zagreba), predstavnica Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, ravnatelj Centra „Izvor“ Selce.

- zaključci Okruglog stola su da je u ovom trenutku je nužna i važna profesionalizacija udomiteljstva,najveći problem je što smo opet „na čekanju“ pri MSPM sa svim odlukama,za profesionalizaciju je potrebno rasporediti financijska sredstva ( kojih ima dovoljno) na kvalitetan način,zabrinjavajuće je što domovi i dalje dobivaju novac za uređivanja i boravak djece iako se trebaju transformirati,činjenica je da su sadašnji udomitelji u prosjeku prestari, prosječna životna dob udomitelja je 51 godina i nužno su potrebni mlađi udomitelji višeg stupnja obrazovanja za kvalitetnu transformaciju domova i smještaj djece u udomiteljske obitelji. Potrebno je pokrenuti radnu skupinu za sastavljanje novog zakona o udomiteljstvu i pravilno iskomunicirati ono što udomitelji žele postići profesionalizacijom. Napominje kako se za djecu u domovima izdvaja i do 14.000 kn mjesečno dok udomiteljima nedostaje podrške. Potrebno je zajednički, uz suradnju svih članica, apelirati ministartsvu i nastojati ostvariti suradnju i razumijevanje te tražiti sastanak s predstavnicima i obavezno s novim ministrom vezano uz profesionalizaciju te nastaviti dogovore o profesionalizaciji tamo gdje smo stali na predposljednjem sastanku u MSPM kada su sastanku prisustvovali predstavnici ostalih Ministarstava potrebnih za provođenje profesionalizacije. Inzistirati na provedbi plana individualne skrbi za svakog štićenika jer se u praksi to ne provodi a pojednostavnilo bi skrb za štićenika i udomiteljima i socijalnim radnicima.

- predstavnice udruga su istaknule kako su u udomiteljskim obiteljima smještena djeca sa sve težim problemima, kao i s teškoćama u razvoju, a da je još uvijek nerazvijeno specijalizirano udomiteljstvo zbog čega CZSS-i djecu moraju i dalje smještavati u domove. Naglašeno je kako upravo zbog takve nedostatne edukacije, podrške i prava iz radnog odnosa, mnogi mladi udomitelji odustaju od udomiteljstva nakon vrlo kratkog vremena. Istaknut je i kontinuirani problem u kojemu udomitelji još uvijek nakon dobivanja dozvole dugo čekaju na smještaj djeteta. Predloženo je da se u registar udomitelja doda i rubrika u kojoj se navodi koje je sve udomitelj prošao edukacije, kako bi se i na taj način bolje uskladile potrebe djece sa specifičnim znanjima i vještinama koje udomitelj posjeduje da bi na odgovarajući način o njima vodio brigu. Vezano uz profesionalizaciju udomiteljstva postavljeno je i pitanje na koji način će se riješiti pitanje postojećih dugogodišnjih udomitelja koji već rade 10 ili više godina.

- za sve sudionike koji nisu sudjelovali na Okruglom stolu organizirane su kreativne zabavne radionice koje su vodili i pratili volonteri – članovi Kluba mladih Udruge udomitelja „Toplo srce“ Velika Gorica.

- na kreativnim radionicama djeca i udomitelji su crtali na papiru i modelirali od plastelina na teme obitelji i odrastanja u obitelji uz vodstvo volontera.

- na sportskim zabavnim radionicama igrali su badminton, graničara, rukomet, nogomet i igre bez granica uz vodstvo volontera.

- za svu djecu i pratnju organiziran je obilazak imanja Ključić brdo te upoznavanje s biljnim i životinjskim svijetom uz stručno vodstvo (imanje ima vlastite životinje koje žive u prilagođenom eko sustavu).

- za sve sudionike 9. Nacionalnog susreta udomiteljskih obitelji i goste (439 odraslih osoba i djece) organiziran je ručak uz okrijepu bezalkoholnim napicima i grickalicama.

Veliko HVALA našim sponzorima i donatorima bez kojih se ovaj dosad najveći 9. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji ne bi mogao održati :

Grad Velika GoricaZagrebačka županijaOpćina OrleMlin i pekare SisakAlufixBand Slatki snoviIvana Banfić- 24.09.2016. održali smo redoviti mjesečni sastanak udruge.

- naši projekti traju i nastavljamo s našim aktivnostima u sklopu projekata „Care @net“ i „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“.

- naša djeca iz udomiteljskih obitelji i dalje marljivo uče a mi udomitelji smo se opet jadali našoj Dragani na našoj grupi psihosocijalne podrške.

Listopad

- održali smo redoviti mjesečni sastanak članova udruge.

- 15.10.2016. održali smo našu grupu podrške u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“. Naše probleme opet smo podijelili s našom voditeljicom Draganom Knezić. I nakon ove održane grupe podrške zaključili smo da nam je puno lakše nositi se sa svakodnevnim problemima koji nas muče. Naučili još neke nove načine kako riješiti svoje nedoumice, strahove i probleme i kako se lakše nositi s istima. Naučili smo kako i na koji način pomoći i našoj djeci koja se također susreću s velikim problemima i nedoumicama.

- 17.10.2016. održana je radionica s učiteljima u OŠ Novo Čiče u sklopu projekta „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“. Ovaj puta su radionici prisustvovala i djeca iz udomiteljskih obitelji. Kroz radionicu su nas vodile Sandra i Adriana iz RCT –a.

- 27.10.2016. sudjelovali smo u organizaciji godišnjeg susreta udomitelja kojeg organiziraju CZSS Velika Gorica i Grad Velika Gorica. Naše članice su ispekle i servirale fine kolače.

Studeni

- 05.11.2016. održali smo redoviti sastanak udruge na kojem smo dogovorili daljnje aktivnosti i pripreme za proslavu Sv. Nikole. Svi smo pomalo nesretni jer je završio naš projekt „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ u kojem smo bili partneri RCT-u iz Zagreba.

- 10.11.2016. održali smo kreativnu radionicu na kojoj smo izrađivali svjećnjake koje ćemo dijeliti našim sugrađanima povodom početka adventa i Božićnih blagdana

- 17.11.2016. opet smo se okupili na kreativnoj radionici. Djeca i udomitelji pokazali su svaja kreativna umijeća u izradi prigodnih božićnih ukrasa i svjećnjaka.

- 24.11.2016. počeli smo pripremati kulise i kostime za našu priredbu povodom dolaska Sv. Nikole koju organiziramo u partnerstvu s Udrugom veterana Domovinskog rata Velika Gorica. Naši glumci pripremaju predstavu „Tko je smjestio bakici“. Glavni glumci su Nataša, Helena, Katarina, Jurica i Lea...

- 26.11.2016. smo već oko 10 sati ujutro počeli s dijeljenjem naših ručno izrađenih svjećnjaka našim sugrađanima u Velikoj Gorici. Naši sugrađani su pokazali veliko zanimanje za udomiteljstvo te se nadamo možda i nekim novim udomiteljima na našem velikogoričkom području.

- 29.11.2016. nakon naporne kupovine slatkiša za naše prigodne pakete djeci iz udomiteljskih obitelji – pakete je trebalo i zapakirati...uz suradnju članova UVDR Velika Gorica i članova naše udruge posao je brzo napredovao.Svi paketi su spremni...

Prosinac

- imamo pune ruke posla...Ponosni smo jer imamo nove projekte...
- ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH odobrilo je naš TROGODIŠNJI PROGRAM pod nazivom „Mi jesmo udomljeni – nismo drugačiji“ i Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah odobrila je naš projekt pod nazivom „U susret stvarnom svijetu“ . Veselimo se novim i uzbudljivim aktivnostima!
- 03.12.2016. konačno smo dočekali premijeru naše predstave „Tko je smjestio bakici“ i konačno smo dočekali Sv. Nikolu. Naravno da se uz Sv. Nikolu opet petljao i Krampus ali Krampusa su zabavljale bakica, Crvenkapica, vještica Esma, lovac i Vuk zvani Vuki koji je ovaj put ispao jako dobar. Djeca iz udomiteljskih obitelji i djeca hrvatskih branitelja članova UVDR-a Velika Gorica dobro su se zabavila i nasmijala do suza Crvenkapici i bakici (Nataši i Heleni) a posebne pohvale Vukiju (Katarini), Lovcu (Jurici) i vještici Esmi (Lei) koji su prvi puta glumili na „daskama koje život znače“.

- pjesmom su nas zabavili i klinci iz Dječjeg zbora HPD-a Kučani a pjesme, šale, sokova i grickalica nije nedostajalo ni nakon same predstave.

HVALA Gradu Velika Gorica koji nam je omogućio doček Sv. Nikole i lijepe prigodne poklone za svu prisutnu djecu.

- 09.12.2017. završio je naš partnerski projakt pod nazivom „Pomozi mi danas za moje bolje sutra“ u sklopu kojeg su naša djeca iz udomiteljskih obitelji imala potrebnu pomoć u učenju i savladavanju školskog gradiva. Iako smo se rastali s našim učiteljicama Dijanom i Marinom, ostala su prijateljstva i povezanost za budućnost...naravno, nastavljamo suradnju s Udrugom udomitelja „Nada“ iz Ivanca...možda nam se smiješi i neki novi zajednički projekt...

- naš drugi partnerski projekt „Care@net - mreža podrške udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci“ također je završio a ostala je jedna lijepa suradnja s Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba i nova partnerstva u daljnjim programima i projektima.

- započeli smo provoditi aktivnosti u našem novom programu...grupe psihosocijalne podrške udomiteljima, edukacije udomitelja, radionice s učiteljima i stručnim suradnicima u školama na području Velike Gorice, individualni rad s udomljenom djecom i udomiteljima, supervizija udomitelja...

- 18.12.2016. pripremili smo naše Božićno druženje na kojem smo djeci iz udomiteljskih obitelji podijelili poklone koje su donirali naši plemeniti sugrađani velikog srca želeći ostati anonimni.

HVALA na humanosti i plemenitosti, dragi naši sugrađani, pokloni su prekrasni!

- 22.12.2017. udomiteljske obitelji posjetile su predstavnike našeg grada Velike Gorice. Lijepo su nas dočekali naš dogradonačelnik Ervin Kolarec, pročelnik za društvene djelatnosti Zvonko Kunić i stručna suradnica Dragica Medo Princip.

- djeca iz udomiteljskih obitelji darivala su naše domaćine s prekrasnim ručno izrađenim božićnim ukrasima.

- iskoristili smo priliku i razgovarali s vodstvom našeg grada o našim planovima i aktivnostima, o novim projektima te iskazali obostrano zadovoljstvo našom međusobnom suradnjom.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!- 27.12.2016. održali smo prvu javnu tribinu „Kako i zašto postati udomitelj“ u Kučama. Iako je sjedište udruge u Kučama i većina stanovnika zna čime se bavimo te smo krenuli s javnim tribinama baš iz Kuča, odaziv zainteresiranih sugrađana je bio jako slab.

- mali odaziv sugrađana nas nije obeshrabrio...planiramo daljnje javne tribine o udomiteljstvu u našem gradu i okolnim mjestima.

SRETNA NOVA 2017. GODINA !