Događanja 2013.godina

Siječanj

- održali smo redoviti sastanak članova udruge te prisustvovali redovitoj edukaciji udomitelja u Centru za socijalnu skrb Velika Gorica.

- nakon službenog dijela sastanka članova udruge bilo je i malo druženja i opuštanja uz kavicu, sok i grickalice.

Veljača

- redoviti sastanak udruge je održan usprkos hladnoći. Našim članovima nije teško doći na naše malo druženje ni po snijegu ni po hladnoći. Izmijenili smo iskustva i saslušali probleme naših udomitelja te pokušali naći pametno rješenje.

- prisustvovali smo na mjesečnoj edukaciji u CZSS Velika Gorica koju održava naša psihologica Lidija Čivrak. Obradili smo zanimljive teme i saznali novosti.

Ožujak

- predstavnici udruge sudjelovali su na Regionalnom sastanku stručnih osoba Ministarstva socijalne politike i mladih RH i udomitelja u sklopu kojeg je održala predavanje i razgovor s udomiteljima profesorica Gordana Buljan Flander.

Edukacija za udomitelje

- održan je redoviti sastanak članova udruge kao i edukacija u CZSS Velika Gorica. Na edukaciji nam se ovaj put pridružila i naša socka iz Tima za udomiteljstvo Mirjana Cerovski.

Travanj

- na redovitom sastanku članova udruge dogovorene su smjernice za gostovanje na televiziji.

- predsjednica udruge Helena Brašić gostovala je u emisiji HTV-a „Dobro jutro, Hrvatska“ 22.04.2013.a tema emisije je bilo udomiteljstvo. U snimljenom prilogu glavna zvijezda je bila naša Ružica sa svojim klincima.

Dobro jutro,Hrvatska

Svibanj

- na redovitom sastanku dogovoreno da se pojačano promovira udomiteljstvo zbog pomanjkanja udomitelja. Zamišljena je tema našeg projekta s kojim će se sudjelovati na natječaju grada Velike Gorice. Projekt će razraditi tajnik udruge i predsjednica.

Lipanj

- prije sastanka je obavljena košnja dvorišta Stare škole...najbolji kosac je naš tajnik.

- a sastanku su nam se pridružila i naša dječica,borba s grickalicama i sokovima je bila duga i naporna!

- zaslužili smo godišnji odmor pa ćemo se opet vidjeti tek u rujnu.

Rujan

- iako smo planirali godišnji u kolovozu,malo smo morali i raditi.Kao i svake godine do sada, krajem kolovoza održana je tradicionalna Turopoljska Žirovina. Predstavnici udruge dočekali su goste u Staroj školi u Kučama gdje je održana izložba slika te počastili uzvanike domaćim kolačima koje su pripremile naše udomiteljice.

Žirovinje 2013.godina

Listopad

- na našem redovitom mjesečnom sastanku odlučeno je da će udruga dati svoj doprinos druženju udomitelja kojeg organizira CZSS i grad Velika Gorica pečenjem kolača. Fine kolače će ispeći Maca, Ružica, Mara, Mirjana, Božica, Nataša i Helena. Biti će super ako nam se još netko pridruži...biti će više odličnih kolača!

- kolači su ispećeni,prikupljeni i servirani...baš smo ih lijepo složile!

- druženje udomitelja djece i starijih osoba je i ove godine kao i dosadašnjih organizirano u restoranu „Phoenix“ u Starom Čiču. Žao nam je da nije bilo nikoga od predstavnika grada. Naše cure iz centra i ravnateljica Marija Žirović su se zaista potrudile da nam organiziraju lijepo druženje uz obilje pjesme i kao kruna svega odličnim ručkom.

- u sklopu druženja nam je naša psihologica Lidija održala zanimljivo predavanje...

Doma mi nikada nije bilo tako lijepo kao kod mog udomitelja

Studeni

- kao i svaki mjesec prisustvovali smo edukaciji u našem CZSS Velika Gorica. Na redovitom mjesečnom sastanku dogovoren je način prezentiranja Udruge udomitelja „Toplo srce“ i našeg rada i aktivnosti na proslavi 755. godišnjice postajanja mjesta Kuče u kojem naša udruga ima sjedište.

- prema dogovoru sa MO Kuče i ostalim organizacijama iz mjesta uredili smo svoj dio izložbenog panoa te predstavili udrugu i njene aktivnosti našim promiđbenim materijalom.

- predsjednica i tajnik udruge su predstavili udrugu građanima i gostima iz grada i institucija.

755.godišnjica mjesta Kuče

- održana je redovita godišnja skupština udruge na kojoj je donesen plan i program rada i aktivnosti udruge za 2014.godinu.

Prosinac

- početkom mjeseca održali smo sastanak udruge te dogovorili kojim ćemo podacima i na koji naćin izaći u emisiji „Društvena mreža“ u koju je pozvana kao gost naša predsjednica Helena Brašić.

- 11.12.2013. pažljivo smo pratili emisiju „Društvena mreža“ na 1.programu HTV. Tema emisije je bilo udomljavanje i posvajanje djece, gosti su uz našu predsjednicu udruge Helenu Brašić bile i predsjednica udruge Adopta gđa Diana Topčić – Rosenberg i profesorica Osječkog pravnog fakulteta gđa Branka Rešetar.

- u sklopu emisije raspravljalo se o deinstitucionalizaciji dječjih domova i pokušaju da se što više djece iz domova smjesti u udomiteljske obitelji. Gđa Brašić je skrenula pažnju na lijepe strane udomiteljstva kao i na probleme koji prate udomitelje. Predsjednica udruge Adopta je upoznala javnost koliko je djeca uspješno posvojeno dok je profesorica Rešetar upoznala javnost o prijedlogu novog Obiteljskog zakona.

- zaključak emisije je da su udomljavanje i posvajanje dvije jako različite teme i preopširne te da bi trebalo napraviti dvije zasebne emisije o tome jer je problem preopširan i o njemu se premalo priča i zna te da bi se u takve emisije obavezno trebalo pozvati i predstavnike Ministarstva koji bi mogao odmah odgovarati na postavljena pitanja kao i sudjelovati u rješavanju problema koji postoje.

- prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je predstavila profesorica Rešetar je jako dobar i svi prisutni su zaključili da se nadaju prihvaćanju istoga jer bi se njime u takvom novom obliku mnoge stvari rješavale, ali je zaključeno da bi se u svakom slučaju trebalo ići na promjene Zakona o udomiteljstvu jer je dosta manjkav i ima pravnih propusta.

- na žalost, planirano Božićno druženje smo ove godine morali izostaviti zbog nedostatka novca kojim bi priredili isto.

- nadamo se boljoj situaciji iduće godine.